ÍGY KéSZüL A LEGFINOMABB HáZI FAGYI FAGYLALTGéP NéLKüL

Május 8. a magyar kézműves fagylalt napja, és ebből az alkalomból országszerte rengeteg fagyizó, cukrászda kedvezményes áron kínálja a gombócokat. De ha nincs kedved sorban állni, mutatunk néhány finom házi fagyi receptet, hogy otthon is könnyedén és pénztárcabarát módon elkészíthesd a nyalánkságot, ráadásul egész nyáron!

2013 óta minden évben május 8-án tartják a magyar kézműves fagylalt napját. És hogy miért éppen ezen a napon? A május az év ötödik hónapja, és a római ötös (V) olyan alakú, mint egy tölcsér, a 8-as szám pedig két, egymásra rakott fagyigombócot jelképez. Az már csak ráadás, hogy éppen májusban, a meleg idő beköszöntével indul a fagyizók szezonja.

A fagylalt története

Itthon tehát 11 éve ünnepeljük a fagylaltozás örömeit, de tudtad, hogy a fagyi története 5000 évre nyúlik vissza? Legelőször Kínában kevertek össze jeget, havat, tejet és gyümölcsöket, hogy hűsöljenek a nyári napokon. Aztán az ókori Egyiptomiak rájöttek, hogyan lehet hűteni a finomságot: felül lyukas cserépedényekben tárolták, és legyezték, hogy ne olvadjon el (olyan gyorsan). Később a perzsák közvetítésével terjedt el a fagyi ötlete a Földközi-tenger térségében, így jutott el a Római Birodalomig, ahol gyorsan népszerű lett. Nagy Sándor például a csaták előtt jégkását itatott a katonáival, Néró császár pedig állítólag minden nap fogyasztott rózsavízzel és mézzel ízesített fagyit. Róma bukásával azonban a fagylalt jó időre elfelejtődött Európában, egészen addig, amíg Marco Polo vissza nem hozta Kínából.

Ezután a franciák is gyorsan rákaptak, a királyi udvar egyik kedvenc csemegéjévé vált. Magyarországra is olasz közvetítéssel ért el a hideg édesség: Mátyás király felesége, Beatrix Nápolyból származott, és udvartartásával együtt a fagyit is hozta magával Budára. Az első igazi fagylalt egyébként, amikor nem jeget kevertek hozzá, hanem az alapanyagokat hűtötték le, egy itáliai cukrász, Francesco Procopio del Coltelli nevéhez kötődik. De ez még inkább sorbet volt, a mai fogalmaink szerint. Az iparosított fagyi, vagyis a jégkrémre pedig 1922-ig kellett várni: ekkor készültek Angliában az első fagylaltkockák, majd egy évvel később a tengerentúlon feltalálták a pálcikás változatot is. A fagylalt pedig azóta is az egyik legnépszerűbb édesség a világon. Kevés olyan ember van, aki ne nyalna el szívesen egy-két gombócot a kánikulában.

És ha már a magyar kézműves fagylaltot ünnepeljük, mi lehetne kézművesebb, mint a házi készítésű fagyi? Az alábbi galériában szuper recepteket mutatunk:

2024-05-08T04:49:05Z dg43tfdfdgfd