DIéTA HELYETT EZ A LEGFONTOSABB DOLOG HáNYáS éS HASMENéS ESETéN

Kisgyerekes szülők jól tudják, hogy a bölcsiből és oviból nemcsak cuki rajzokat, kézműves alkotásokat és ezernyi emléket hoznak haza a kicsik, hanem legalább annyi fertőzést is. A hányással és hasmenéssel járó betegségek nagyon gyakoriak, és a legrosszabb bennük, hogy általában az egész családot leterítik. Mutatjuk, milyen tippek segítenek a túlélésben és a mielőbbi gyógyulásban.

Mikor még újdonsült anyukaként megkérdezték tőlem, hogy mi a legnagyobb kihívás a kisgyerekes létben, kapásból rávágtam, hogy az alváshiány. Ma már viszont teljesen természetes, hogy 5-6 óra alváson (jó esetben egyhuzamban, rosszabb esetben megszakításokkal) lenyomom a napokat. Az igazi kihívás mostanra a beteg gyerek(ek) ápolása lett, főleg akkor, ha magam is rosszul vagyok. Nemrég például családilag benyeltünk egy hányós-hasmenős vírust, és azt a hetet nem kívánom az ellenségemnek sem. Nem az a megúszósabb „1 nap alatt átmegy az emberen” féle gyomorfertőzés volt, hanem tényleg napokig szenvedett mindenki, így alaposan kiműveltem magam a témában.

Hányás, hasmenés gyerekeknél: mi okozza?

Tudni kell, hogy a hasmenés és hányás önmagában nem betegség, csak tünet. Az esetek nagy részében vírusfertőzés (gyerekeknél a leggyakrabban calici- vagy rotavírus), illetve ételmérgezés, gyomorrontás váltja ki. De akár súlyosabb kórállapot, elváltozás jele is lehet, ezért figyelni kell, más panasz jelentkezik-e, például magas láz, bőrtünetek, szédülés, erős hasi fájdalom. Migrén, napszúrás, agyrázkódás következménye is lehet a hányás. Ha például visszatérően reggel hány egy gyerek, az agyi térfoglaló folyamatra (agydaganat, agyduzzanás) utalhat. A kiütésekkel párosuló hányásnál pedig agyhártyagyulladásra kell gyanakodni. Az elhúzódó hasmenés viszont szinte kivétel nélkül valamilyen emésztési szerveket érintő betegség tünete, mint például bélgyulladás, felszívódási zavarok, ételallergia, IBS.

Mikor kell orvoshoz fordulni, kórházba menni?

Az egyszerű hányással, hasmenéssel nem kell a rendelőbe vagy az ügyeletre szaladni, már csak azért sem, mert elég kellemetlen, ha útközben lesz rosszul a kicsi. A legtöbb esetben 1-3 nap alatt elmúlik a rosszullét, ha viszont ennél jobban elhúzódik, illetve a fenti betegségek gyanúja felmerül, akkor mindenképp konzultálni kell orvossal. Ezenkívül nagyon fontos, hogy mivel a hányás és hasmenés is jelentős folyadékveszteséggel jár, kiszáradást okozhat. Különösen kisbabáknál áll fenn ennek veszélye, ezért nálunk hamarabb szükség lehet kórházi ellátásra, infúziós folyadékpótlásra.

Kiszáradásra utal, ha:

- csecsemőnek, kisebb gyereknek 5 órája száraz a pelenkája, beesett a kutacsa

- nagyobb gyerek 7 órája nem pisilt

- száraz és/vagy fehér lepedékes a nyelve

- nagyon aluszékony, levert

- hideg a lábfeje, kézfeje

- könnyek nélkül sír

- alacsonyabb a vérnyomása.

Ha ezek a tünetek jelentkeznek, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, de a legtöbb esetben szerencsére otthoni praktikákkal, vény nélkül kapható szerekkel is át lehet vészelni a hányást, hasmenést.

Az alábbi galériában összegyűjtöttem, nálunk mik váltak be:

2024-05-05T04:38:42Z dg43tfdfdgfd