CIKI áLLáSINTERJú-SZTORIK, AHOL SOKSZOR A KéRDEZő FéL MIATT VáLT KíNOSSá A HELYZET

Egy állásinterjú sosem könnyű, hiszen sokan küzdünk lámpalázzal, és a tét sem kicsi, hiszen azt kell bebizonyítanunk a leendő munkaadónk számára, hogy mi vagyunk a legjobb munkavállalók az adott piacon. Ez a különleges, és sokszor feszült szituáció számos kínos helyzetet szülhet, nemcsak az interjúalanyok szemszögéből.

Voltál már olyan állásinterjún, amely után úgy érezted, hogy abszolút nem azt, és úgy mondtad, ahogy kellett volna? A túlzott izgulás, egy szigorú kérdező vagy szimplán egy rossz nap olyan történeteket eredményezhet, amelyekre egy életen át emlékezni fogunk – és nem a jó értelemben. De mi történik akkor, ha az interjúalany okoz meglepetéseket?

Ha te vagy a kérdező fél

Egy állásinterjú nemcsak akkor lehet ciki, ha interjúalanyként veszünk részt rajta, de sokszor az interjúztatók számára is tartogathat kellemetlen meglepetéseket. Megszólalóink először olyan sztorikról meséltek nekünk, amikor több év tapasztalattal bíró HR szakemberek is felvonták a szemöldöküket az állásra jelentkezők kapcsán.

Nem megfelelő öltözék

Vannak bizonyos öltözködési szabályok, amelyeket nem árt figyelmen kívül hagynunk, ha állásinterjúra érkezünk. Ez nagymértékben függ az adott vállalat stílusától és hitvallásától, de egy jól kiválasztott outfit sok mindent elárulhat a személyiségünkkel kapcsolatban. „Egyszer egy fiatal lány egy flipflop papucsban érkezett a gyakornoki pozíciót meghirdető állásinterjúra, amely közben végig káromkodott is. A vezetővel értetlenül néztünk egymásra, és nem árulok el nagy titkot azzal, hogy végén nem ez a hölgy nem kapta meg az állást.”

A koronavírus-járvány és az online interjúk terjedése is vicces helyzeteket szülhet.

Egyszer az interjúalany sportmelltartóban ült a gép előtt az online interjú közben, majd amikor jött a futár, felpattant beengedni. De olyan esettel is találkoztam, amikor látszott, hogy az illető egy panel ajtajában állt az interjú alatt, sőt, tisztán kivehető volt, hogy mások is álltak mögötte.

Irreális elvárások

A bérigény megjelölése szintén egy sarkalatos pont az állásinterjúkkal kapcsolatban, ami feszült helyzetet teremhet a felek között.

Amikor rákérdeztünk egy külföldi jelentkező bérigényére, olyan bődületes összeget mondott, amire hirtelen csak visszakérdezni tudtam, hogy a bruttó összegre gondol-e. Próbáltuk jelezni neki, hogy ez nem egy reálisan elvárható összeg egy ilyen kezdő pozícióban, de az ismerőseire hivatkozva ragaszkodott ehhez az összeghez, és hiába mondtuk, hogy ennyit nem fogunk tudni fizetni neki, kötötte az ebet a karóhoz. Végül elutasítottuk, de pár hét múlva észrevettem, hogy minden létező pozícióra jelentkezett a cégnél, még gyakornoknak is, sőt a motivációs levelébe azt is beleírta, hogy akár ingyen is vállalná a gyakornokságot.

Kíváncsi vagy rá, hogy milyen kínos helyzetek fordulhatnak még elő egy interjú során? Nézd végig őket a galériában!

2024-04-21T04:41:09Z dg43tfdfdgfd