A SZAKEMBER 3 MóDSZERE A NEGATíV A TESTKéP ELLEN

A fejedben folyamatosan megy a becsmérlő monológ a testeddel kapcsolatban? Ha tükörbe nézel, csak azt látod, ami nem tetszik magadon? A pszichiáter elmondja, mit tehetsz, hogy könnyebb legyen!

Habár mára már rengeteget változtak a reklámok, és megjelentek a plus size modellek is, a valóság az, hogy a különböző fogyasztószerek és a vékony női alak mint szépségideál még mindig masszívan a mindennapjaink része. Joel Young pszichiáter tapasztalatai szerint a nők 91%-ának nincs a helyén a testképe – és ez nem függ össze a testsúllyal. A testképzavar nem csupán annyit takar, hogy kicsit mást látsz a tükörben, mint ami a valóság, éppen ezért, ha te is érintett vagy, érdemes megfogadnod a szakember tanácsait.

Gyakorold a pozitív megnyilvánulásokat a saját magad irányában!

A testünk fő feladata nem az, hogy vonzó legyen mások számára, hanem az, hogy megfelelően működjön. A szakember azt tanácsolja, hogy a testeddel kapcsolatban az elsődleges cél az egészséged legyen, ne pedig a kinézet. Ha túl vastagnak tartod a lábaidat, gondolj bele, mennyire erősek, hogy képesek nap mint nap A pontból B pontba elvinni a testedet. Ha a karjaidat tartod petyhüdtnek, gondold át, mennyi mindenben segítenek a nap folyamán. Még ha nem is vagy elégedett azzal, amit a tükörben látsz, fontos, hogy tisztában légy azzal, hogy a tested mennyi mindent kibír.

Nem azt mondjuk, hogy ha szeretnél és képes is vagy változtatni, ne változtass, csupán azt, hogy amíg nem következik be a változás, addig se ostorozd magadat. Igyekezz tudatos lenni azzal kapcsolatban, ahogy a testedről vélekedsz: vedd észre, ha becsmérled, ha túl kövérnek, túl nagynak, túl soványnak bélyegzed magadat. Helyette fókuszálj arra, hogy egészséges vagy, vagy arra, hogy mit értél el – akkor is, ha eleinte nehezen megy. A negatív gondolatok pozitívra cserélése a kognitív viselkedési terápia kulcsfontosságú eszköze, és az egyik leghatékonyabb pszichoterápiás technika.

Legyen hobbid a mozgás!

Ha túl sok időt töltesz azzal, hogy gyűlölöd a tested, akkor könnyen elmehet melletted az élet. Szabj határt azzal, hogy például naponta egyszer állsz rá a mérlegre (a szakemberek szerint heti 1 is bőven elég lenne), ne kutass folyamatosan testszépítő kezelések után a neten, és pláne ne tölts azzal hosszas perceket, hogy a tükör előtt állva kritizálod magadat. A pszichiáter szerint gyógyító, ha azt az időt, amit a súlyod, alakod miatti aggódással töltesz, valami egészségesebb dologgal helyettesíted. Ehhez persze, meg kell találnod, mi az, ami örömöt okoz a számodra.

Legyen az pilátesz, jóga vagy rendszeres séta, bármelyik tökéletes arra, hogy eltereled a gondolataidat, és hogy jót tegyél a testeddel, valamint a lelkeddel is. A rendszeres mozgás enyhítheti a depresszió és a szorongás tüneteit, így jobban fogod magad érezni a bőrödben. Fontos azonban, hogy olyan mozgásformát válassz, ami sikerélményt ad, amit szívesen végzel, máskülönben a mozgás is könnyen stresszforrássá válhat.

Kerüld a testkép triggereket!

Mindenkit más triggerel, így lehet, hogy amíg neked a mérlegtől szorul össze a gyomrod, másnak a teljes alakos tükörtől. Fontos, hogy az otthonodban békében élj, és ne pakold tele olyan dolgokkal, amiktől rosszul érzed magadat. A pszichiáter szerint azon emberek társasága sem tesz jót, akik állandóan negatívan, ironikusan beszélnek a testükről.

Fontos, hogy tudd, hogy ha úgy érzed, nem tudsz egyedül megbirkózni a helyzettel, kérhetsz segítséget pszichológustól, terapeutától! A közreműködésükkel megtanulhatod, hogyan alakíthatsz ki pozitívabb és egészségesebb önképet, ezáltal pedig élhetőbb, kiegyensúlyozottabb életet.

Hogyan szeresd meg a tested és legyen önbizalmad? Testkép podcastünkben erről beszélgettünk Kerekes Anna pszichológus, szerkesztővel!

2024-05-05T08:39:06Z dg43tfdfdgfd