A 10 LEGJOBB FéNYVéDő GYEREKEKNEK: íGY VéDHETED A KICSIK BőRéT

Beköszöntött a május, amivel nemcsak a hőmérséklet emelkedik egyre magasabbra, hanem az UV-sugárzás szintje is. Vegyük át, miért kell óvni a gyerekek bőrét a naptól, és milyen fényvédőt kenjünk rájuk nap mint nap!

Emlékszem, gyerekkoromban (circa 25-30 évvel ezelőtt) még nem igazán aggódtunk a napozás miatt. Simán pancsoltunk a Balatonban délen, anyukám naponta kétszer bekent maximum 12-15 SPF-es naptejjel, öcsémet talán gyakrabban, mert fehérebb a bőre, aztán ennyi. Nem azért, mert nem törődött volna az egészségünkkel, hanem egyrészt még jóval kisebb mértékű volt az UV-sugárzás, másrészt kevesebbet tudtunk a káros hatásairól.

Manapság viszont a nyárhoz legalább annyira hozzátartozik a fényvédők kenegetése, mint a fagyizás, mert egyre több a tudományos bizonyíték, hogy a napsugarak mennyire képesek roncsolni a bőrt. És nemcsak azzal, hogy akár fájdalmas hólyagok keletkeznek rajta, ha leégünk, hanem hosszú távon is súlyos következményei lehetnek, ha nem vigyázunk. Az UV-sugarak ugyanis módosítják, károsítják a bőrsejtek DNS-ét, ezáltal pedig nemcsak a bőr korai öregedését, hanem akár bőrrákot is előidézhetnek. A gyerekek kültakarója pedig sokkal sérülékenyebb a napsugárzással szemben, mint a felnőtteké, mivel védőrendszere még nincs teljesen kifejlődve, ezért különösen fontos, hogy odafigyeljünk a fényvédelemre.

Mikor és mivel kenjünk a gyerekek bőrét az UV-sugárzás ellen?

A napsugárzás ellen nemcsak akkor szükséges védeni a kicsik bőrét, ha strandolunk vagy otthon, a kertben pancsolunk. Májustól szeptemberig a fényvédelem legyen a napi rutin része, mert napközbeni séták, játszóterezések, kirándulások alkalmával is könnyen leégethetnek. Szerencsére ma már a legtöbb óvoda és bölcsőde is kéri, hogy vigyenek a szülők naptejet a gyerekeknek, még akkor is, ha igyekeznek árnyékban tartózkodni az udvaron. Nyáron felhős, borult időben sem szabad lespórolni a krémezést, mert a káros UV-sugarak 80%-a ilyenkor is eléri a földfelszínt, így a bőrt is.

A mikor kérdésre tehát mondhatni az a válasz, hogy mindig. A mivel? kérdésre viszont már nem ilyen egyszerű felelni, mert nagyon széles az UV-védő termékek palettája. Két nagy típust különböztetünk meg: a fizikai és a kémiai fényvédőket. Előbbiek olyan (jellemezően ásványi) anyagokat tartalmaznak, amelyek visszaverik az UV-sugarakat, utóbbiak pedig elnyelik, semlegesítik azokat. A bőrgyógyászok kisbabák bőrére a kémiai fényvédőket nem javasolják, hanem kizárólag bio, természetes anyagokat tartalmazó fizikai szűrős termékeket. 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőket egyébként sem ajánlott közvetlen napsugárzásnak kitenni, mert az ő bőrük 3 perc alatt is leéghet, annyira sérülékeny még. Amikor viszont már elkezdenek mászni, totyogni, nem igazán lehet őket kizárólag árnyékban tartani.

A választásnál szó szerint fontos faktor még az SPF érték, ami a sun protection factor kifejezés rövidítése, és azt mutatja meg, hogy az adott fényvédő használatával mennyivel több ideig tartózkodhatunk a napon leégés nélkül. Gyerekeknek SPF 50 vagy SPF 50+ ajánlott, de fontos tudni, hogy ezek sem nyújtanak teljeskörű védelmet, mivel "csak" a napsugarak 98%-át szűrik ki. Ezenkívül fényvédővel sem ajánlott a déli órákban napon tartózkodni, illetve nem szabad elfelejteni 2 óránként megismételni a krémezést (különösen fürdés, törölközés, homokozás, izzasztó játék után).

Az alábbi galériában összegyűjtöttük a legjobb gyerekeknek ajánlott napvédő kozmetikumokat:

2024-05-04T07:50:26Z dg43tfdfdgfd