4+1 GYAKORI HIBA, AMIT AZ EMBEREK ELKöVETNEK AZ OLASZ éTTERMEKBEN

Az olasz konyhának világszerte rengeteg rajongója van. Hazánkban is sokan imádják az itáliai ételkülönlegességeket, így nem árt tudni, hogy milyen fontos szabályokat illik betartanunk.

Spagettievés

Kiírthatatlan tévhit, és minden Itáliába látogató külföldi egészen biztosan tudja, hogy a spagetti evésének egyetlen autentikus olasz módja a kanállal és villával történő fogyasztás. A leggyakoribb hiba, amit szinte mindenki elkövet tésztaevés közben az az, hogy késsel nekiállnak felvágni a spagettit apró darabokra a könnyebb fogyasztás érdekében. Ettől az olaszokat viszont a hideg is kirázza, így ha tehetjük ezt kerüljük el. 

Nem mindenhez illik kenyeret fogyasztani

Kétségkívül csábító választás lehet a meleg, ropogós, frissen sült olasz kenyér, amelyet legtöbb esetben az asztalunkra tesznek, ám bármilyen finom is, nem szabad mindenhez azt enni. Tésztával és rizottóval például kifejezetten nem illik együtt fogyasztani, még akkor sem, ha a pincér az asztalunkra teszi az ínycsiklandó kenyérkosarat.

Olívaolaj

Mint azt az előbb már említettük, az olasz éttermekben szokás egy kosár kenyeret tenni az asztalra, ami mellé alkalmanként vajat, de főleg olívaolajat kínálnak. Egy asztalra azonban csak egy adag olajat tesznek, így ezen kell osztozkodnia az egész asztaltársaságnak, éppen ezért magától értetődő, hogy nem illik a tálba beletunkolni a kenyeret.

Nem mindegy az irány sem!

A közös ételeket – például a már említett kenyérkosarat – illik mindig a tőlünk jobbra ülőnek átadni. Fontos még az is, hogy a fogásokból mindig csak annyit szedjünk magunknak, amennyit tényleg megeszünk, hogy az asztaltársaság többi tagjának is jusson az ételből – ez utóbbi persze mindenhol elvárt viselkedés. 

+1 Parmezánt sem szabad mindenre

Az olasz konyha egyik legkedveltebb sajtja a parmezán, amiből szinte minden étterem asztalán megtalálható egy adag reszelve – ebből a finomságból azonban a tésztára és a salátára illik csak szórni, a tenger gyümölcseiből készült ételekre nem. Például a kagylós spagettire ne tegyünk a sajtból, ugyanis az intenzív parmezán elveszi az étel ízét.

(femcafe)

(Borítókép: Tengerre néző olasz étterem terasza. Illusztráció: Moonstone Images/Getty)

2024-03-27T16:13:22Z dg43tfdfdgfd